Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Мистерии, загадки, феномени, новини, любопитни истории и факти. Туристически дестинации и IT новости. Кулинарни диети, съвети и рецепти.
Автор: mysteries Категория: Забавление
Прочетен: 387729 Постинги: 172 Коментари: 103
Постинги в блога от Април, 2010 г.
imageВерона (Verona) е един от най-романтичните градове по света най вече заради своята неповторима архитектура, художествени ценности и уникалния културен дух на града, изваян от множеството фестивали и панаири. Разположен в Североизточна Италия, в провинция Венето, Верона впечатлява със своите готически, барокови, средновековни сгради, които са включени в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. Известен още като града на Ромео и Жулиета, Верона е красиво разположен по бреговете на река Адидже.

Верона води своето начало като населено място още през 4 в. пр. н.е. През 13-14 в. той функционира като независим град-република, а по-късно влиза в управата на Венеция.

Във Верона на 5 април 1857 е роден Княз Александър I Батенберг - първият български княз (1879-1885 г.).

Туристическата ...[ Още ]

Още: VeronaВеронаЗабележителности във ВеронаРека Адидже
Категория: Туризъм
Прочетен: 1411 Коментари: 0 Гласове: 1
  imageДнес около сто и двадесет манастири са запазена на територията на България. Всички те по един или друг начин са отражение на живота, културата, архитектурата, творческия гений на българина. Роженският манастир е един от най-големите и най-старите за цялата страна. Той е вторият по големина в Благоевградския край, който се намира в югозападната част на страната. Роженският манастир е разположен сред живописната природа и варовиковите скали, покрити с гъсти гори по сколоновете на Пирин планина. Тази голяма българска обител е включена в списъка със 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Няма конкретни данни кога точно е бил основан Роженският манастир , но според сведенията през 13-ти век той вече е съществувал. До днес Роженският манастир е един от малкото сравнително добре запазени религиоз...[ Още ]

Още: Роженски манастирРоженСто Обекта
Категория: Забавление
Прочетен: 932 Коментари: 0 Гласове: 2
imageВръх Атон в Гърция е съкровищницата на православната вяра. Известен още като Света гора той е най-северният планински полуостров от общо трите, които влизат в състава на Халкидическия полуостров. Тази монашеска обител се намира на около 140 км в посока югоизток от Солун. Най-удачният начин да стигнете до Атон е като вземете пътническия кораб от Урануполис до Дафни.

Според гръцката конституция Атонската планина (Света Гора ) е самостоятелна административно-политическа единица, която има 20 манастира с правото на самоуправление, което се извършва от "Светата общност", управляваща автономията). Главен град и административни център е Карея, която е седалище на губернатора като представител на гръцката власт. Духовно, Света Гора е под директната юрисдикция на вселенския патриарх в Цариград. Наред с манастирите има 12 скита (по-...[ Още ]

Още: Връх АтонАтонАтонки МанастирСвета Гора
Категория: Забавление
Прочетен: 2328 Коментари: 1 Гласове: 1
  imageПолузащитникът на националния отбор Благой Георгиев вече има дъщеря.

Няколко часа преди полунощ бившата му годеница Христина Витанова роди в частна клиника в София.

Националът не е присъствал на раждането, съобщава svetsko.com. Георгиев не е в София, тъй като има ангажименти с клубния си тим Терек (Грозни).

Бившата националка по художествена гимнастика се чувства добре след раждането, което е преминало по естествен път. Майката и бебето ще изкарат Великденските празници в болницата и ако всичко с тях е наред, в началото на следващата седвица ще бъдат изписани.

Благой и Христина се разделиха в началото на годината, след като футболният плейбой не устоя на фолкпевицата Лияна и се влюби до уши в нея.

Георгиев завеща на бившата си приятелка апартамент, в който тя ...[ Още ]

Още: Христина ВитановаБлаго Георгиев дъщеряБлагой Георгиев
Категория: Забавление
Прочетен: 1650 Коментари: 0 Гласове: 0
  imageВелики четвъртък от Страстната седмица е денят, в който се боядисват яйцата за Великден. Ако обаче домакинята не успее да извърши обичая на този ден, позволена е и съботата.

Поверието гласи, че първите две яйца трябва да са боядисани с червена боя, която символизира кръвта на Христос. Първото червено яйце се поставя под иконата, а с другото най-възрастната жена в къщата рисува кръст върху челата на децата, за да бъдат здрави, а след тях и на цялото семейство.

Навремето, преди още индустрията да измисли изкуствени оцветители и бои, нашите прабаби са използвали отвари от билки или ядки, за да боядисват яйцата. Например, получавали са червена боя с отвара от риган. Смрадликата пък им е осигурявала оранжева краска. Копривата - зелена, орехите и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук - жълта.

...[ Още ]

Още: ОбичаиВелики четвъртъкБоядисване на яйцаВеликденВеликденски яйцаЯйца
Категория: Забавление
Прочетен: 1615 Коментари: 0 Гласове: 0
  imageКалигула или както е истинското му име Гай Цезар Германик, управлявал Рим от 37 до 41 година. Един от най-големите римски диктатори. Поданиците му го наричали Лудия император заради буйния му и чепат нрав, жесток деспотизъм и екстравагантна показност.

Гай Цезар е роден 31 август 12 година в днешно Анцио. Бил е убит през 41 година от охранителите си. Калигула е най-младият син на Германик и Агрипина Старата. Негов прапрадядо е Октавиан Август, чичо му е Клавдий, а прачичо - Тиберий.

Баща му Германик бил известен генерал в Рим. А Агрипина Старата - правнучка на Август. Била обожавана от жените в Империята и те й подражавали. Прозвището Калигула на малкия Гай Цезар лепнали легионерите от армията на баща му, с които той често си играел. Агрипина обличала Гай в малки войнишки дрехи и така воиниците започнали да г...[ Още ]

Още: Римската империяДиктаториГай Цезар ГерманикКалигула
Категория: Забавление
Прочетен: 1336 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: mysteries
Категория: Забавление
Прочетен: 387729
Постинги: 172
Коментари: 103
Гласове: 103
Архив
Календар
«  Април, 2010  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930